Response of soil microbiota to various soil management practices in 100-year-old agriculture field and identification of potential bacterial ecological indicator
oraz Wojciech Stępień, Jean-Christophe Lata, Barbara Gworek, Dariusz Gozdowski, Lidia Sas-Paszt, Stéphane Bazot, Anna Lisek, Marcin Gradowski, Aneta Helena Baczewska-Dąbrowska, Jakub Dobrzyński
Abstrakt
Odpowiedź mikrobioty glebowej na różne praktyki zarządzania glebą na 100-letnim polu rolnym i identyfikacja potencjalnego bakteryjnego wskaźnika ekologicznego. Jak sposób użytkowania gleby wpływa na drobnoustroje glebowe? Artykuł przedstawia wyniki eksperymentu, w ramach którego analizowano obecność drobnoustrojów w glebie w zależności od formy zarządzania nią: monokultury, pięcioletniej rotacji i rotacji losowej, każdej z włączeniem lub bez włączenia roślin strączkowych i obornika. Wyniki potwierdziły, że praktyki zarządzania glebą w znaczący sposób oddziałują na mikrobiotę, co bezpośrednio przekłada się na produktywność gruntów.
DOI:10.1016/j.ecolind.2024.111545