Valorization of Oil Cakes in Two-Pot Lactone Biosynthesis Process
Jolanta Małajowicz Agata Fabiszewska Joanna Bryś Mariola Kozłowska Katarzyna Marciniak-Łukasiak
Abstrakt
Makuchy to odpady biomasy powstałe w wyniku tłoczenia oleju z nasion oleistych. Ich skład chemiczny (w tym wysoka zawartość tłuszczu lub białka, korzystny profil kwasów tłuszczowych i wysoki udział kwasów nienasyconych) sprawia, że są one cennymi surowcami nie tylko w żywieniu zwierząt, ale coraz częściej zyskują popularność w procesach biotechnologicznych. Zespół badaczek z Instytutu Nauk o Żywności: Jolanta Małajowicz, Agata Fabiszewska, Joanna Bryś, Mariola Kozłowska i Katarzyna Marciniak-Łukasiak przedstawiają wyniki badań możliwości wykorzystania makuchów (z nasion konopi, rzepaku, krokosza barwierskiego, lnianki i lnu). Wyniki pokazują duży potencjał takiej biotransformacji, który jest dobrym przykładem zastosowania gospodarki o obiegu zamkniętym w przetwórstwie żywności i gospodarce odpadami.