SGGW Witryn / Home / PUBLIKACJE NAUKOWE / INSTYTUT NAUK O ŻYWIENIU CZŁOWIEKA / The potential of cell-free supernatants from Lacticaseibacillus paracasei B1 and Lactiplantibacillus plantarum O24 as antioxidant and antimicrobial agents
The potential of cell-free supernatants from Lacticaseibacillus paracasei B1 and Lactiplantibacillus plantarum O24 as antioxidant and antimicrobial agents
Dorota Zielińska Marcelina Karbowiak
Abstrakt
Artykuł, którego współautorkami są badaczki z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka Dorota Zielińska i Marcelina Karbowiak, przedstawia wyniki badań, które mogą być przydatne w poszukiwaniach alternatyw dla syntetycznych konserwantów spożywczych. Celem badania była ocena skuteczności bezkomórkowych supernatantów (CFS) wytwarzanych przez wybrane szczepy bakterii kwasu mlekowego (LAB): Lacticaseibacillus paracasei B1 i Lactiplantibacillus plantarum O24 jako środków przeciwutleniających i przeciwbakteryjnych.