SGGW Witryn / Home / PUBLIKACJE NAUKOWE / INSTYTUT NAUK O ŻYWNOŚCI / The effect of ultrasound-assisted maceration of selected cold-pressed oils with lyophilized mullein flowers (Verbascum thapsus L.) on their oxidative stability and chemical composition
The effect of ultrasound-assisted maceration of selected cold-pressed oils with lyophilized mullein flowers (Verbascum thapsus L.) on their oxidative stability and chemical composition
Abstrakt
Coraz szersze wykorzystanie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA), jest postrzegane przez konsumentów jako korzystne dla zdrowia. Dla przemysłu spożywczego jest to jednak wyzwanie, ponieważ te kwasy tłuszczowe są znacznie bardziej podatne na utlenianie w porównaniu do kwasów tłuszczowych nasyconych. Badania prowadzone przez Edytę Symoniuk z Instytutu Nauk o Żywności są odpowiedzią na to wyzwanie. Wyniki opublikowane w artykule wskazują jedną ze skutecznych metod. Maceracja ultradźwiękowa olejów tłoczonych na zimno z liofilizowanymi kwiatami dziewanny (Verbascum thapsus L.) korzystnie wpłynęła na ich stabilność oksydacyjną i skład chemiczny.