Powracamy z nowym sezonem cyklu „Druga Strona”!

Po wakacyjnej przerwie zapraszamy na pierwszy odcinek cyklu „Druga Strona” czyli rozmów, które pokazują naukowców SGGW z nieco innej perspektywy – tej nienaukowej, osobistej i pełnej pasji.
W tym cyklu Dyrektor Biblioteki Głównej SGGW, dr Wojciech Woźniak, spotyka się z pracownikami naszej uczelni, by porozmawiać o ich zainteresowaniach, hobby i inspiracjach. Punktem wyjścia do każdej rozmowy jest książka, która otwiera drzwi do niezwykłych historii, anegdot i refleksji.
Bohaterem odcinka otwierającego jest prof. dr hab. Mirosław Słowiński, Dyrektor Instytutu Nauk o Żywności SGGW, absolwent specjalizacji technologia mięsa na Wydziale Technologii Żywności SGGW w Warszawie.
W latach 1998–2009 był członkiem kolegium redakcyjnego czasopisma branżowego Mięso i Wędliny. Współautor m.in. serii książek Technologia produkcji wędlin wydawanych przez Polskie Wydawnictwo Fachowe oraz podręcznika Mięso. Nauka i technologia (Wydawnictwo SGGW). Autor ponad 300 artykułów z zakresu technologii mięsa, a także wykładowca na licznych kursach i szkoleniach dla pracowników przemysłu mięsnego.
W latach 1998–2009 był członkiem kolegium redakcyjnego czasopisma branżowego Mięso i Wędliny. Współautor m.in. serii książek Technologia produkcji wędlin wydawanych przez Polskie Wydawnictwo Fachowe oraz podręcznika Mięso. Nauka i technologia (Wydawnictwo SGGW). Autor ponad 300 artykułów z zakresu technologii mięsa, a także wykładowca na licznych kursach i szkoleniach dla pracowników przemysłu mięsnego.
Podczas rozmowy profesor opowiada m.in. o tym, od jakiej książki nie mógł się oderwać i jak w jego życiu pojawił się… Harry Potter, dzieli się refleksjami na temat wegetarianizmu i jego znaczenia dla przyszłości żywienia, komentuje rolę nowych technologii, w tym sztucznej inteligencji, w badaniach naukowych, a także zastanawia się, czy praca naukowa może być elastyczna i jak wygląda z codziennej perspektywy.
Książki, artykuły, dorobek naukowy Pana Profesora w zasobach Biblioteka SGGW oraz Bazie Wiedzy SGGW: