SGGW Witryn / Home / PUBLIKACJE NAUKOWE / INSTYTUT NAUK O ŻYWNOŚCI / Optimization and Impact of Ultrasound-Assisted Extraction on Pomegranate Seed Oil Quality: A Comparative Study of Bioactive Potential and Oxidation Parameters
Optimization and Impact of Ultrasound-Assisted Extraction on Pomegranate Seed Oil Quality: A Comparative Study of Bioactive Potential and Oxidation Parameters
Marta Siol Iga Piasecka Diana Mańko-Jurkowska Agata Górska Joanna Bryś
Abstrakt
Która metoda pozyskiwania oleju z pestek granatu jest najlepsza? Wyniki porównania różnych procesów przedstawiły Marta Siol, Iga Piasecka, Diana Mańko-Jurkowska, Agata Górska i Joanna Bryś z Instytutu Nauk o Żywności. Olej z pestek granatu (PSO), będący produktem ubocznym wytwarzania soku, jest bogaty w związki bioaktywne i wykazuje duży potencjał zarówno w zastosowaniach zdrowotnych, jak i przemysłowych. Wyniki analiz opisane w artykule sugerują, że wyjątkowo skuteczną metodą jest ekstrakcja wspomagana ultradźwiękami (UAE).