SGGW Witryn / Home / PUBLIKACJE NAUKOWE / INSTYTUT NAUK O ŻYWIENIU CZŁOWIEKA / Nutritional Status of Vitamin E and Its Association with Metabolic Health in Adults
Nutritional Status of Vitamin E and Its Association with Metabolic Health in Adults
Joanna Bryś Rita Brzezińska Magdalena Górnicka
Abstrakt
Witamina E jest jednym z kluczowych przeciwutleniaczy w diecie. Wyniki badań przedstawione w artykule, którego współautorkami są Joanna Bryś i Rita Brzezińska (Instytut Nauk o Żywności) oraz Magdalena Górnicka (Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka) dowodzą, że poziom witaminy E u osób dorosłych z nadmierną tkanką tłuszczową może być niewystarczający i powiązany z gorszym stanem zdrowia metabolicznego. Na niższy poziom witaminy E wpływa też niższy poziom cholesterolu całkowitego i jego frakcji, przy czym najsilniejsze korelacje stwierdzono w przypadku cholesterolu HDL.