Nutrition knowledge of primary schoolchildren in Poland from the parents’ perspective based on qualitative studiem
Krystyna Gutkowska Ewa Czarniecka-Skubina Hanna Górska-Warsewicz Jadwiga Hamułka
Abstrakt
W jaki sposób rodzice mogą wyrobić u dzieci zdrowe nawyki żywieniowe? Kto najskuteczniej może przekazywać wiedzę na temat właściwego odżywania? Piszą o tym specjalistki z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka: Krystyna Gutkowska, Ewa Czarniecka-Skubina, Jadwiga Hamułka oraz Instytutu Zarządzania: Hanna Górska-Warsewicz. Wyniki badań, które autorki przedstawiają we wspólnym artykule, wskazują na dwa kluczowe wyzwania. Po pierwsze, wiedza na temat odżywiania jest niezbędna, aby kształtować odpowiednie postawy. Po drugie – różnorodność kanałów i form przekazywania informacji na temat odżywania wymaga zaangażowania dorosłych, bo tylko oni – nauczyciele i rodzice – mogą pokazać dzieciom, jak rozpoznawać wiarygodne źródła i odróżniać je na przykład od reklamy.