SGGW Witryn / Home / PUBLIKACJE NAUKOWE / INSTYTUT NAUK O ŻYWIENIU CZŁOWIEKA / Mediterranean Diet Outcomes Across the Mother–Milk–Infant Triad: A Narrative Review
Mediterranean Diet Outcomes Across the Mother–Milk–Infant Triad: A Narrative Review
Jadwiga Hamułka Monika Zielińska-Pukos
Abstrakt
Odżywianie odgrywa kluczową rolę w okresie ciąży i laktacji, wpływając na zdrowie matki i dziecka, a także na skład mleka matki. Czy dieta śródziemnomorska uznawana na całym świecie za zdrowy wzorzec żywieniowy sprawdza się i w tym przypadku? Jadwiga Hamułka i Monika Zielińska-Pukos z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka są współautorkami przeglądu badań dotyczących związku między dietą matki a zdrowiem dziecka karmionego mlekiem matki. Wyniki sugerują, że przestrzeganie diety śródziemnomorskiej może być związane ze zdrowiem psychicznym i samopoczuciem matki, utratą wagi po porodzie, metabolizmem glukozy i profilem kwasów tłuszczowych mleka matki.