Entry Points, Barriers, and Drivers of Transformation Toward Sustainable Organic Food Systems in Five Case Territories in Europe and North Africa
Rita Góralska-Walczak Klaudia Kopczyńska Renata Kazimierczak Dominika Średnicka-Tober
Abstrakt
Co ułatwia, a co utrudnia tworzenie zrównoważonych systemów żywności ekologicznej? Rita Góralska-Walczak, Klaudia Kopczyńska, Renata Kazimierczak i Dominika Średnicka-Tober z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka są współautorkami artykułu, w którym przeanalizowano kilka bardzo odmiennych inicjatyw ekologicznych z Polski, Niemiec, Włoch, Maroka i Danii. Analiza czynników wpływających na transformację w kierunku zrównoważonego systemu żywności ekologicznej wskazała na podobieństwo kluczowych punktów, niezależnie od odmienności regionalnych, kulturowych czy politycznych. Niezbędna jest edukacja i podnoszenie świadomości, ale przede wszystkim odgórne działania promujące produkty ekologiczne.