Emerging Technologies in Dried Fruit Snacks: Nutritional Enrichment and Sustainable Production
Małgorzata Nowacka Hanna Kowalska Agnieszka Ciurzyńska Aleksandra Skarżyńska Magdalena Trusińska Anna Ignaczak Magdalena Karwacka Małgorzata Chobot Katarzyna Pobiega Dorota Witrowa-Rajchert Sabina Galus
Abstrakt
Jaka metoda produkcji suszonych owoców jest najlepsza? Każdy proces ma wpływ na jakość żywności. Zespół badaczek z Instytutu Nauk o Żywności: Małgorzata Nowacka, Hanna Kowalska, Agnieszka Ciurzyńska, Aleksandra Skarżyńska, Magdalena Trusińska, Anna Ignaczak, Magdalena Karwacka, Małgorzata Chobot, Katarzyna Pobiega, Dorota Witrowa-Rajchert, Sabina Galus przygotował przegląd nowatorskich procesów uzyskiwania suszonych przekąsek o wysokiej wartości odżywczej. Są to m.in. impregnacja próżniowa, dehydratacja osmotyczna, a także metody nietermiczne stosowane do suszenia, takie jak pulsacyjne pole elektryczne, obróbka ultradźwiękowa, przetwarzanie wysoko hydrostatyczne, pulsacyjne światło i zimna plazma. Ponadto przedstawiono różne metody suszenia, w tym suszenie hybrydowe, przedstawiając konkretne wskazówki, jak uzyskać i utrzymać wysoką jakość suszonych przekąsek.