SGGW Witryn / Home / PUBLIKACJE NAUKOWE / INSTYTUT NAUK O ŻYWNOŚCI / Development of drying and roasting processes for the production of plant-based pro-healthy snacks in the light of nutritional trends and sustainable techniques
Development of drying and roasting processes for the production of plant-based pro-healthy snacks in the light of nutritional trends and sustainable techniques
Małgorzata Chobot Mariola Kozłowska Anna Ignaczak Hanna Kowalska
Abstrakt
Rozwój procesów suszenia i prażenia do produkcji prozdrowotnych przekąsek roślinnych w świetle trendów żywieniowych i zrównoważonych technik. Zdrowe i smaczne przekąski, których produkcja nie wpływa negatywnie na środowisko? To oczekiwanie coraz większej grupy konsumentów. Autorzy artykułu przedstawiają najnowsze rozwiązania technologiczne w zakresie suszenia i prażenia materiałów roślinnych, które oszczędzają energię, ale dobrze wpływają na jakość produkowanej żywności. Bardzo obiecujące okazuje się łączenie hybrydowych metod suszenia, szczególnie tych wspomaganych mikrofalami, podczerwienią, ultradźwiękami i próżnią.