Publikacje naukowczyń Instytutu Nauk o Żywności
- CENTRUM MEDYCYNY TRANSLACYJNEJ
- CENTRUM WODNE
- INSTYTUT BIOLOGII
- INSTYTUT EKONOMII I FINANSÓW
- INSTYTUT INFORMATYKI TECHNICZNEJ
- INSTYTUT INŻYNIERII LĄDOWEJ
- INSTYTUT INŻYNIERII MECHANICZNEJ
- INSTYTUT INŻYNIERII ŚRODOWISKA
- INSTYTUT MEDYCYNY WETERYNARYJNEJ
- INSTYTUT NAUK DRZEWNYCH I MEBLARSTWA
- INSTYTUT NAUK LEŚNYCH
- INSTYTUT NAUK OGRODNICZYCH
- INSTYTUT NAUK O ZWIERZĘTACH
- INSTYTUT NAUK O ŻYWIENIU CZŁOWIEKA
- INSTYTUT NAUK O ŻYWNOŚCI
- INSTYTUT NAUK SOCJOLOGICZNYCH I PEDAGOGIKI
- INSTYTUT ROLNICTWA
- INSTYTUT ZARZĄDZANIA
FemLibrary in Science
Strategies for further stabilization of lipid-based delivery systems with a focus on solidification by spray-drying
09.09.2024
Katarzyna Samborska z Instytutu Nauk o Żywności jest współautorką artykułu, w którym przedstawiono wyniki badań przydanych m.in. w produkcji leków. Chodzi o znalezienie optymalnych rozwiązań, jak [...]
FemLibrary in Science
Green modification techniques: Sustainable approaches to induce novel physicochemical and technofunctional attributes in legume starches
15.07.2024
Małgorzata Nowacka z Instytutu Nauk o Żywności jest współautorką artykułu, w którym opisuje, jak różne ekologiczne (termiczne i nietermiczne) metody modyfikacji wpływają na skrobię w nasionach roślin strączkowych.
FemLibrary in Science
Development of drying and roasting processes for the production of plant-based pro-healthy snacks in the light of nutritional trends and sustainable techniques
24.06.2024
W swojej publikacji Małgorzata Chobot, Mariola Kozłowska, Anna Ignaczak oraz Hanna Kowalska z Instytutu Nauk o Żywności przedstawiają najnowsze rozwiązania technologiczne w zakresie suszenia i [...]
INSTYTUT NAUK O ŻYWIENIU CZŁOWIEKA
How Can We Increase the Nutrition-Related Knowledge in Children Aged 7–12 Years: Results of Focus Groups Interviews with Parents-Junior-Edu-Żywienie (JEŻ) Project
03.06.2024
Artykuł autorstwa naukowczyń z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka na temat edukacji żywieniowej. Ewa Czarniecka-Skubina z Katedry Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności, Jadwiga Hamułka z [...]
INSTYTUT NAUK O ŻYWNOŚCI
Comparative gelation characteristics of carrageenan via rheological and optical techniques: Glazing gels with different sweeteners
27.05.2024
W artykule autorstwa naukowczyń z Katedry Chemii oraz Katedry Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji Instytutu Nauk o Żywności został omówiony proces m.in. tworzenia i topnienia żelu na bazie [...]
INSTYTUT NAUK O ŻYWIENIU CZŁOWIEKA
Food waste in polish households – Characteristics and sociodemographic determinants on the phenomenon. Nationwide research.
20.05.2024
Artykuł autorstwa naukowczyń z Katedry Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka na temat marnowania żywności w polskich gospodarstwach domowych. Na podstawie [...]
INSTYTUT NAUK O ŻYWNOŚCI
Structural and Rheological Characterization of Vegetable Crispbread Enriched with Legume Purée
13.05.2024
Publikacja Karoliny Szulc oraz Sabiny Galus z Katedry Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji Instytutu Nauk o Żywności. Naukowczynie opisują innowacyjne podejście do poprawy wartości odżywczej i [...]
Wkrótce w tym miejscu pojawią się artykuły naukowczyń SGGW