Publikacje naukowczyń Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka
- CENTRUM MEDYCYNY TRANSLACYJNEJ
- CENTRUM WODNE
- INSTYTUT BIOLOGII
- INSTYTUT EKONOMII I FINANSÓW
- INSTYTUT INFORMATYKI TECHNICZNEJ
- INSTYTUT INŻYNIERII LĄDOWEJ
- INSTYTUT INŻYNIERII MECHANICZNEJ
- INSTYTUT INŻYNIERII ŚRODOWISKA
- INSTYTUT MEDYCYNY WETERYNARYJNEJ
- INSTYTUT NAUK DRZEWNYCH I MEBLARSTWA
- INSTYTUT NAUK LEŚNYCH
- INSTYTUT NAUK OGRODNICZYCH
- INSTYTUT NAUK O ZWIERZĘTACH
- INSTYTUT NAUK O ŻYWIENIU CZŁOWIEKA
- INSTYTUT NAUK O ŻYWNOŚCI
- INSTYTUT NAUK SOCJOLOGICZNYCH I PEDAGOGIKI
- INSTYTUT ROLNICTWA
- INSTYTUT ZARZĄDZANIA

FemLibrary in Science
The role of canola, black caraway, and wheat bran protein isolates in anthocyanin microencapsulation via double emulsions
20.09.2024
W artykule opublikowanym w czasopiśmie Industrial Crops and Products zostały zaprezentowane wyniki badań zespołu z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka, które pokazują, że makuchy rzepakowe, z [...]

FemLibrary in Science
Polyphenolic profile, processing impact, and bioaccessibility of apple fermented products
22.07.2024
Artykuł, którego współautorkami są Kubra Kucukgoz i Monika Trząskowska z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka, przedstawia wyniki analiz na temat profilu polifenolowego, wpływu przetwarzania i [...]

INSTYTUT NAUK O ŻYWIENIU CZŁOWIEKA
How Can We Increase the Nutrition-Related Knowledge in Children Aged 7–12 Years: Results of Focus Groups Interviews with Parents-Junior-Edu-Żywienie (JEŻ) Project
03.06.2024
Artykuł autorstwa naukowczyń z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka na temat edukacji żywieniowej. Ewa Czarniecka-Skubina z Katedry Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności, Jadwiga Hamułka z [...]

INSTYTUT NAUK O ŻYWIENIU CZŁOWIEKA
Food waste in polish households – Characteristics and sociodemographic determinants on the phenomenon. Nationwide research.
20.05.2024
Artykuł autorstwa naukowczyń z Katedry Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka na temat marnowania żywności w polskich gospodarstwach domowych. Na podstawie [...]

FemLibrary in Science
Analysis of Fish-Consumption Benefits and Safety Knowledge in a Population-Based Sample of Polish Adolescents
30.11.2023
Publikacja Zofia Utri-Khodadady i Dominika Głąbska z Katedra Dietetyki, Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka. Niewystarczające spożycie ryb jest powszechne i może wynikać z wielu przyczyn, zwłaszcza u [...]

INSTYTUT NAUK O ŻYWIENIU CZŁOWIEKA
Adherence to the Mediterranean Diet in Women and Reproductive Health across the Lifespan: A Narrative Review
20.06.2023
Publikacja naukowczyń z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka. Autorki: Maria K. Szmidt, Dominika Granda, Ewa Sicińska, Joanna Kałuża. W wielu badaniach udowodniono, że stosowanie diety [...]