A comprehensive study of food waste management and processing in the Czech Republic: Potential health risks and consumer behawior
Magdalena Vaverková oraz Martina Vršanská, Lucie Veselá, Irena Baláková, Ester Kovaříková, Eva Jansová, Aleš Knoll, Stanislava Voběrková, Lea Kubíčková
Abstrakt
Czy olejek z drzewa herbacianego może sprawić, że będziemy marnować mniej żywności? Wyniki przeprowadzonej ankiety wykazały, że konsumenci chcą wyeliminować nieprzyjemne zapachy, są zaniepokojeni potencjalnymi infekcjami i ogólnie sortują mniej odpadów żywnościowych. Badanie to zasugerowało, że rozwiązaniem może być dodanie odpowiednich dodatków, które mogą wyeliminować negatywne skutki uboczne, takie jak nieprzyjemne zapachy, obecność owadów i gryzoni oraz zapobiegać występowaniu organizmów chorobotwórczych. Olejek z drzewa herbacianego wykazał najlepsze pozytywne właściwości fizyczne i chemiczne spośród testowanych dodatków (CaCO3 i kwas cytrynowy). Wpływał na hamowanie wzrostu szczepów bakterii, takich jak szczepy Salmonella i miał najsilniejsze działanie przeciwbakteryjne, neutralizował nieprzyjemne zapachy i stabilizował odpady.