Analysis of Fish-Consumption Benefits and Safety Knowledge in a Population-Based Sample of Polish Adolescents
Abstrakt
Niewystarczające spożycie ryb jest powszechne i może wynikać z wielu przyczyn, zwłaszcza u młodzieży, która jest populacją szczególnie narażoną na negatywne konsekwencje niespożywania zalecanych ilości ryb. Celem pracy była analiza wiedzy na temat korzyści i bezpieczeństwa spożywania ryb w populacyjnej próbie polskiej młodzieży. Warstwowe dobór losowy przeprowadzono w dwóch etapach: doborze powiatów ze wszystkich województw w Polsce (będących podstawowymi jednostkami administracyjnymi Polski) oraz zaproszeniu szkół ponadgimnazjalnych z wylosowanych powiatów do uzyskania próby reprezentatywnej dla wszystkich regionów Polski. Do zebrania danych w ramach badania wykorzystano metodę CAWI (Computer-Assisted Web Interview) oraz kwestionariusz dotyczący wiedzy na temat korzyści płynących ze spożywania ryb i bezpieczeństwa z 20 stwierdzeniami prawda-fałsz. Spośród 1289 badanych stwierdzenie o najwyższym udziale poprawnych odpowiedzi dotyczyło ryb będących źródłem białka (78,9%) oraz tłuszczów pochodzenia rybiego prozdrowotnych (77,0%). Najmniej poprawne odpowiedzi dotyczyło rodzaju kwasów tłuszczowych występujących w rybach (7,6%) oraz ryzyka wystąpienia polichlorowanych bifenyli (PCB) w rybach (20,5%). Uczestnicy, którzy byli kobietami, w wieku powyżej 18 lat, z niedowagą, mieszkającymi w środowisku miejskim, z regionu oddalonego od morza i ze szkół ogólnokształcących, uzyskali wyższy odsetek poprawnych odpowiedzi niż inne podgrupy (p < 0,05). Wiedza na temat korzyści płynących ze spożywania ryb i bezpieczeństwa wśród polskiej młodzieży jest w wielu przypadkach niewystarczająca; W związku z tym potrzebna jest edukacja żywieniowa, zwłaszcza wśród młodzieży młodszej, uczęszczającej do szkół zawodowych, mężczyzn i mieszkających na wsi.